Чи обов’язкова прописка в Україні?

Пропискау своєму безпосередньому юридичному сенсі в Україні відмінена, як і сам термін, який вживається тільки як усталений вираз. На зміну прописки прийшла реєстрація місця проживання. Відрізняються вони лише тим, що прописка давала безумовне право на володіння житловою площею, зараз реєстрація місця проживання такого права не дає і служить лише як повідомлення про офіційну адресу людини. Проте, Закон про прописку в Україні визначає її як обов’язкову для всіх громадян. За відсутність прописки передбачений штраф та ряд обмежень щодо реалізації особистих прав. Що потрібно для прописки і як її відсутність впливає на життя українців та іноземців, які проживають в Україні, розкажемо далі.

Для чого потрібна прописка?

В першу чергу потрібно відмітити, що відносини, які так чи інакше стосуються прописки регулюються десятками правовими актами в Україні. Крім правових актів, існують внутрішні розпорядження, рекомендації та роз’яснення як на державному рівні, так і в приватному секторі. Це означає, що існує цілий ряд відносин і юридично значимих дій, при здійсненні яких реєстрація місця проживання буде відігравати важливу роль. До того ж, наразі в Україні відбувається процес цифрової трансформації, який передбачає перехід від паперових документів до цифрових, а здійснення різноманітних процедур через електронні програми. Такі програми часто передбачають обов’язкові для заповнення поля, серед яких реєстрація місця проживання зустрічається доволі часто. І без заповнення такого поля здійснення відповідних процедур просто унеможливлює саме програмне забезпечення. 

Що треба для прописки?

Документи для прописки необхідно подавати в адміністрацію за місцем майбутньої реєстрації. Здебільшого в Україні прийомом документів займаються Центри надання адміністративних послуг. Там де їх немає, за прийом документів відповідає уповноважений виконавчий орган або посадова особа. 

Для реєстрації місця проживання подаються такі документи:

  • Паспортный документ
  • Ідентифікаційний код
  • Документи на право власності житлом.

Військовозобов’язані громадяни України повинні також пред’явити військовий квиток.

Іноземцям для прописки необхідно спочатку отримати документ про право проживання в Україні — посвідку, посвідчення біженця чи інший документ, що дає право проживання на території держави. 

Якщо всі ці вказані документи занесені до державних електронних реєстрів, їх можна подати через інтернет-портал Дія. Однак, реєстрація місця проживання онлайн наразі може не працювати через введення військового положення. 

Як швидко отримати прописку?

Швидко отримати прописку можна замовивши її як юридичну послугу. Ця послуга надається юридичною компанією, яка має у власності нерухоме майно, де має право прописувати своїх клієнтів. Крім самої реєстрації, купити прописку означає отримати дуже корисний пакет послуг:

  • Супроводження процедури професійними юристами
  • Надання необхідних роз’яснень і консультацій
  • Поштово-секретарське обслуговування
  • Можливість вибору адреси реєстрації
  • Надання супутніх і інших юридичних послуг на партнерських засадах.

Така послуга дозволяє швидко, зручно і законно отримати реєстрацію місця проживання на потрібний термін з подальшим комплексним обслуговуванням та додатковими бонусами.

От admin