Як виробляють пакети, що біорозкладаються в Україні

Біорозкладні пакети – чи не найобговорюваніша в інтернеті тема. Через відсутність зрозумілої та достовірної інформації вона породила безліч чуток та домислів. Щоб позбавити суспільство забобонів, ми розповімо про те, як виробляють пакети в Україні на заводі МПАК, який є одним із провідних вітчизняних виробників упаковки.

Види пакетів за типом сировини

На даний момент у світі виробляють пакети із сировини наступних видів:

  1. Поліетиленові – виготовляються із продуктів нафтопереробки.
  2. Біорозкладні – пакети з будь-яких полімерів, які через якийсь час під дією фізичних явищ та мікроорганізмів хоча б теоретично повністю деградують. До них відносяться і пластики, що оксорозкладаються, які не виправдали надій, так як просто розпадаються на мікрочастинки, але не зникають.
  3. Біоосновні – будь-які пакети, які виробляються на основі біосировини (а не продуктів нафтохімії), але не обов’язково швидко і повністю розкладаються.
  4. Біоосновні біорозкладаючі компостируемые – дійсно дружні до природи еко пакети, які контрольовано зберігають споживчі властивості, але вже через 6-12 місяців після потрапляння в компост перетворюються на воду, вуглекислий газ та біомасу, тобто добриво.

Тільки четвертий вид — це справжні біологічні пакети, які не забруднюють навколишнє середовище, а практично безвісти зникають.

Нерозуміння цих відмінностей спричинило те, що періодично «авторитетні експерти» приймаються у своїх статтях розмірковувати про те, що біопластик не врятує нас від екологічної катастрофи, а ще більше посилить проблему. Насправді, це не так.

Як в Україні виробляють справжні еко пакети

На заводі МПАК справді розпочали виготовлення пакетів, які повністю влаштовують екологів та задовольняють запити замовників. Причому за новими технологіями тут виробляють усі типи пакетів: майку, банан, пакети без ручок, мішки.

  1. Інноваційний етап виробництва пакетів з біопластиків, що компостуються, насправді починається задовго до пакеторобного цеху. І полягає він у синтезі біополімеру із кукурудзяного крохмалю.
  2. Крохмаль – полісахарид, що складається з амілопектину та амілози. Сам собою він не є термопластом. Шляхом ферментації з нього одержують ПЛА – полімер молочної кислоти, який вже є термопластичним, компостованим, біорозкладним. Ще одна важлива перевага — при горінні він не виділяє отруйні діоксини та інші токсичні речовини.
  3. Гранули біополімеру на основі крохмалю кукурудзяного завантажують в екструдер, розплавляють. З отриманої маси у в’язкотекучому стані формують рукав.
  4. Рукав роздмухують, щоб отримати плівку потрібної товщини та розміру.
  5. Далі готову плівку коронують, щоб вона мала хорошу адгезію з фарбою, якої наносять малюнок.
  6. На плівку за допомогою методу флексодруку наносять логотип або зображення.
  7. За допомогою пакеторобних верстатів виробляють пакети: нарізують плівку, зварюють пакети на швах, формують ручки.

Таким чином виробляють біо пакети, які потім відправляють на склади та в магазини.

От admin