Тіньові схеми в Авіаперевезеннях: Blacklist Aero та Артем Дегтярьов

Бізнес авіаперевезень, хоч і має свою специфіку та ряд особливостей, проте, по суті, не відрізняється від багатьох інших видів діяльності, метою яких є надання послуг та отримання прибутку. Його специфіка полягає в тому, що авіаперевезення все ж таки пов’язані з деякими ризиками, тому до організації всього процесу національними законодавствами висуваються підвищені вимоги.

Залежно від спрямованості, компанії-авіаперевізники організовують свою діяльність у різних форматах: від чартерних рейсів та вантажних перевезень до регулярних пасажирських авіасполучень. Одним із ключових аспектів авіабізнесу є наявність та обслуговування авіапарку літаків – компанія може купувати власні повітряні судна або користуватися орендою. Тут важливим є підтримання високих стандартів безпеки, регулярне технічне обслуговування та дотримання всіх норм та вимог. Останні включають не лише безпеку польотів, а й безпеку пасажирів і вантажів, а також дотримання міжнародних і національних нормативів і вимог.

У сфері цивільної авіації, де великі легальні бізнеси конкурують за клієнтів та ринкові частки є свої рейтинги та антирейтинги надійності авіакомпаній. В Україні такий антирейтинг у 2021 році очолили компанії «Азур Еір Україна» та «SkyUp», у світі того ж року — Viva Air Columbia. Однак авіабізнес живе не лише великими перевізниками. Існує і активно розвивається окремий пласт тіньових компаній, який включає цілу низку дрібних гравців, які працюють в іншій сфері – а саме створюють умови для попадання великих гравців у такі антирейтинги, які не дотримуються законів і норм ведення бізнесу, а працюють за принципом – «ми створюємо проблеми, ми їх вирішуємо, ви нам за це платите».

Таких компаній не так багато, але проблем від цього не менше. Вони спеціалізуються на викупі боргових зобов’язань та подальшій роботі з боржниками, вимаганням, підробкою документів та фінансовими махінаціями. Серед таких компаній останнім часом виділяється компанія з українським корінням – маловідома Blacklist Aero. На перший погляд, звичайна авіаційна компанія, що надає консалтингові послуги у сфері авіаперельотів та повітряних вантажоперевезень. Проте, за нашими дослідженнями, ця компанія є лише прикриттям для цілого ряду тіньових операцій, а її засновник і директор має явне кримінальне минуле та неодноразові епізоди участі в гучних політичних скандалах.

Основною метою цього розслідування є застерегти бізнес авіаперевезень і детально розповісти про те, які ризики можуть бути як для бізнесу, так і для клієнтів, а також як від них захиститися.

Отже, знайомтеся, Артем Дегтярьов, громадянин України, який проживає у Британії, на даний час є засновником та генеральним директором компанії BLACKLISTAERO. Маючи досвід попередніх посад у низці авіаційних компаній, таких як Click Aviation Network, Pro Fuel LLP та Jetex Flight Support, володіючи великим набором зв’язків в авіабізнесі, він вирішив створити невелику компанію, яка, незважаючи на свої скоромні розміри, шантажує значну частину ринку авіаперевезень, створюючи великі проблеми для цілої галузі.

65b0f466ad539.webp

Замість прозорих бізнес-практик ми виявляємо, що компанія замішана у колекторській діяльності з елементами здирництва. А експерти з ринку зазначають, що у своїй роботі компанія використовує різні методи, такі як погрози, інформаційні атаки і навіть моральний та фізичний пресинг та залякування, щоб досягти своєї мети.

Як це відбувається? Схема бізнесу досить проста – це інформаційний тиск із загрозами руйнування репутації, зокрема, через розміщення хибної спотвореної інформації в інтернеті чи соціальних мережах. Також можуть застосовуватися інші способи загроз та шантажу для досягнення своїх цілей, серед яких загрози фізичного впливу, впливу на репутацію компаній або навіть загрози безпеці пасажирів та екіпажів.

Крім того, одним із головних напрямів є шахрайські фінансові схеми, пов’язані з авіаперевезеннями. Серед них підроблені транзакції, страхові афери та інші хитрощі для отримання фінансових вигод на шкоду клієнтам та великим легальним гравцям.

Безліч постраждалих компаній, які звернулися в правоохоронні органи та в галузеві асоціації, також пройшли через ці методи, зазнавши не лише репутаційних та фінансових втрат, а й зіткнувшись з великими ризиками безпеки для своїх екіпажів, пасажирів та вантажів.

Тут буде не зайвим окремо зупинитись на керівнику Black List Aero. Згідно з даними реєстрівБританії, компанія зареєстрована 1 вересня 2021 року під юридичною назвою AIR JUSTICE LTD. Її директором з моменту заснування є Артем Дегтяров, громадянин України 1979 року народження.

65b0f4669c716.webp

Просте дослідження відкритих ресурсів в інтернеті може відразу підказати, що ця людина вже давно знайома із кримінальною діяльністю. Шахрай і аферист, адвокат і журналіст, був свого часу і представником в Україні російського олігарха Бориса Березовського, і брав активну участь у різних скандалах, одним із яких стала гучна справа про зґвалтування неповнолітніх у жовтні 2009 року у дитячому таборі «Артек» в Україні. Авіатор-педофіл Дегтярьов, використовує свій багатий досвід і в новій для себе сфері, шантажуючи компанії та беручи участь шазрайських діях, створюючи таким чином проблеми для галузі авіаперевезень, прикриваючись вивіскою звичайного консалтингу.

І так, як не потрапити в пастку таких шахраїв і що треба робити, щоб не стати їхньою жертвою? Рецепт дуже простий – потрібно детально перевіряти контрагентів та звертатися лише до перевірених компаній, які мають відмінну репутацію та історію роботи. І звичайно не вірити лише красивим обкладинкам, за якими часто можуть ховатися справжні шахраї та здирники, завдання яких нашкодити вашому бізнесу.

Підсумовуючи, варто зазначити, що злочинний ринок авіаперевезень становить серйозну загрозу не тільки бізнесу, але й безпеці суспільства в цілому. Ефективні заходи контролю, запобігання, а також громадське засудження тіньових практик можуть допомогти мінімізувати шкідливий вплив несумлінних гравців та забезпечувати безпечні перевезення для споживачів, а також зберегти прибутковий бізнес для власників авіакомпаній.

Примітка: даний матеріал відображає думки та оцінки автора

От admin