Натуральний латекс чи штучний: який ортопедичний матрас краще обрати?

Для виготовлення сучасних безпружинних матрасів доволі часто використовують два види латексу: натуральний та штучний. Вони мають схожі особливості, втім є і відмінності, які безпосередньо впливають на вибір наповнювача. Варто зауважити, що обидва варіанти безпечні в експлуатації, підходять широкій аудиторії та не мають обмежень у використанні, але за умови, що виробник чітко дотримувався технології виробництва. Втім слід пам’ятати, що вироби з натурального латексу мають вищу ціну, натомість штучний наповнювач зазвичай використовується у бюджетних моделях. Сьогодні ми розглянемо переваги та недоліки обох варіантів, що дозволить вам краще орієнтуватися у наповнювачах.

Натуральний латекс: особливості, основні переваги та недоліки

Для отримання натурального латексу використовується сік дерева бразильської гевеї. Збирати таку сировину досить складно. До того ж це довготривалий процес: для наповнення одного виробу необхідно приблизно 200 л соку.

До цього варто додати, що процес збору відбувається вручну, після чого сік розливають у спеціальні форми, в яких він і застигає. Готові пласти сировини відправляють на спеціальні фабрики. Там до матеріалу додають безпечні присадки. Завдяки використанню спеціальних технологій обробки та дії високих температур, в кінцевому результаті отримують латексні плити, які мають такі важливі характеристики як висока жорсткість, еластичність та пружність. Саме через складність виготовлення такі моделі мають високу вартість.

Однак результат того вартий. Безпружинний матрас Sonlab Дуо/Латекс 12 та інші вироби з натурального матеріалу мають чимало переваг:

  • висока еластичність та ортопедичні властивості — основа з латексу просідає з урахуванням наданого на неї навантаження, завдяки чому гарантується правильна підтримка тіла у всіх необхідних точках;
  • швидке відновлення — натуральний матеріал має чудову пружність, завдяки чому він швидко повертається до початкових параметрів після будь-якого навантаження. Численні дослідження та практичне використання латексу довели, що цей матеріал здатний зберігати форму протягом десятиліть;
  • висока витривалість — такі вироби підходять для сну людей з великою вагою, адже вони мають чудову зносостійкість та довгий експлуатаційний період;
  • гігієнічність — завдяки структурі матеріалу натуральний латекс не створює сприятливих умов для розмноження бактерій та пилових кліщів. Такі безпружинні матраси добре вентилюються;
  • стійкість до води — латекс не здатний вбирати в себе вологу, тому вона при потраплянні на матеріал просто стікає та випаровується.

Латексні ортопедичні матраси є гіпоалергенними, мають мінімальну затримку тепла, а також відрізняються чудовим терміном служби. Серед недоліків можна виділити лише високу вартість та велику вагу (через це можуть виникати складнощі з транспортуванням виробу).

Особливості матрасів зі штучного латексу

Для виготовлення штучного матеріалу використовується вода, простий поліефір та різні добавки. Суміші спінюють під дією високих температур, після чого додатково охолоджують. Завдяки такій технології виробництва отримується матеріал, характеристики якого дуже схожі на натуральний латекс.

Серед переваг безпружинних матрасів зі штучного латексу можна виділити:

  • надійну підтримку тіла під часу сну та відпочинку;
  • достатню стійкість до фізичного навантаження;
  • гіпоалергенність;
  • доступну вартість;
  • відносно невелику вагу;
  • універсальність використання.

Але й не варто забувати, що ортопедичні матраси зі штучного латексу теж мають недоліки. Серед них: менша стійкість до навантаження (порівняно із натуральним матеріалом), менший термін служби, умовна стійкість до вологи.

Який ортопедичний матрас краще обрати?

Краще за все обирати ортопедичні матраси з натурального латексу. Вони мають чимало переваг, а їхні недоліки зовсім несуттєві. Тому, якщо вам дозволяє ваш бюджет, ви можете розглядати варіанти з натурального матеріалу. Чудовим рішенням може стати модель на кшталт ортопедичного матрасу Sonlab Greenline.

Втім, якщо ви маєте обмежений бюджет або бажаєте заощадити, можна обрати більш доступний варіант поверхні для сну зі штучного матеріалу. Втім варто пам’ятати, що в такому разі варто підготуватися до більш обмеженого терміну служби виробу.

От admin