IT рекрутер: як їм стати і що для цього потрібно

Рекрутер або фахівець із підбору персоналу відповідає за пошук якісних кандидатів, підтвердження їхньої кваліфікації та призначення їх на відкриті посади в компанії. До обов’язків рекрутера входить вивчення претендентів та запрошення їх подати заявку на роботу, перевірка кандидатів за допомогою телефонних інтерв’ю та заповнення документів для найму.

Якщо Вам потрібне кадрове агентство, для вирішення кадрових питань, ми рекомендуємо звернутись до HR провайдера ROST GROUP, який є лідером на ринку України та за кордоном.
 

Що робить рекрутер?

Рекрутери працюють у відділі кадрів компанії або сторонніх рекрутингових компаніях, які допомагають пов’язати кваліфікованих кандидатів з конкурентоспроможними роботодавцями. Посада рекрутера полягає в тому, щоб виступати як зв’язувальна ланка між роботодавцем та претендентами на роботу, особливо щодо посад, які важко заповнити та які вимагають наявності списку спеціальних кваліфікацій. Рекрутери використовують бази даних, рекламу та свою професійну мережу, щоб знайти людей, які могли б добре підійти до роботи, вивчаючи кожного кандидата, а потім обговорюючи з ними можливості. Внутрішньо рекрутери обробляють заявки, призначають співбесіди та керують документами для нових наймань. Вони допомагають кандидату потрапити до команди свого нового роботодавця, допомагаючи на всіх етапах його переходу. Рекрутери також допомагають уточнити описи вакансій, щоб переконатися, що вони точно відображають потреби компанії.

Чим займається IT рекрутер?

Рекрутери в галузі інформаційних технологій (ІТ) знаходять, перевіряють та наймають кандидатів на роботу в секторі інформаційних технологій. Малі та великі компанії використовують ІТ-рекрутерів для найму професіоналів у різних галузях технологій. Деякі з професійних посад, на які вони наймають, включають системних архітекторів, аналітиків, розробників, інженерів та співробітників технічної підтримки. IT рекрутери можуть працювати як у складі внутрішньої групи з підбору персоналу, і у складі спеціалізованого кадрового агентства. Хоча вони спеціалізуються на підборі персоналу в ІТ-секторі, часто вони мають досвід найму в різних галузях і мають різні навички, які можуть бути передані.

Навички та кваліфікація рекрутера

Успішний рекрутер матиме набір необхідних навичок, щоб претендувати на цю роботу. Обов’язки завжди включають ефективні комунікативні та організаторські навички. Досвід роботи у галузі підготує рекрутера до кар’єрного зростання. Що ще може виявитися важливим:

  • Позитивне ставлення:
  • Люди з обох боків відносин, які шукають роботу, можуть зіткнутися з труднощами та розчаруваннями під час пошуку роботи. Успішний рекрутер буде обнадійливим, позитивним та реалістичним щодо потенційних збігів.
  • Хороші методи дослідження:
  • Рекрутер витрачає значну частину свого часу на пошук резюме на професійних сайтах пошуку роботи, в мережах та особистому спілкуванні. Вони збирають пул кандидатів та систематизують цю інформацію.
  • Хороші навички проведення співбесід:
  • Чи говорить рекрутер з кандидатом чи менеджером по найму особисто, по телефону чи в електронному вигляді, важливо знати, як ефективно ставити питання, які допоможуть їм зрозуміти навички кандидата чи вимоги компанії.
  • Захист інтересів:
  • Рекрутер представлятиме заявника доти, доки не настане час співбесіди. Він повинен точно представляти навички та кваліфікацію кандидата та продавати ці критерії менеджеру за наймом.

Посадові обов’язки IT-рекрутера

  1. Пошук кандидатів
  2. ІТ-рекрутери можуть пасивно працювати над залученням кандидатів або можуть активно звертатися до потенційних співробітників індивідуально (через мережеві сайти соціальних мереж, такі як LinkedIn, Telegram, Headhunter через школи або курси з програмування).
  3. Відбір кандидатів
  4. Після того, як людина виявляє інтерес і вступає в процес подання резюме, рекрутери перевіряють кандидата щодо вимог до роботи та кваліфікації компанії-клієнта, а також уточнюють, чи відповідає він культурі компанії.
  5. Організація інтерв’ю
  6. Якщо кандидат проходить початковий етап оцінки, рекрутер організує співбесіди між кандидатом на роботу та ключовими співробітниками компанії-замовника.
  7. Координація офферу
  8. Після того, як прийнято рішення про пропозицію посади кандидату, рекрутер пояснює компенсаційний пакет, який пропонує компанія, та допомагає вести будь-які переговори про заробітну плату та інші пільги.

Як відрізняються обов’язки рекрутера залежно від місця та типу роботи?

Тип компанії або агентства, в якому працює рекрутер (незалежно від того, чи зайнятий він наймом в IT), визначатиме їх конкретні обов’язки. Всі рекрутери повинні мати сильні навички роботи з людьми і здатність швидко і ефективно синтезувати інформацію. Вони повинні підтримувати добрі стосунки з новобранцями та кадровими агентами компанії та мати можливість довести найм у проект до кінця. Різні види обов’язків рекрутера можуть включати:

  • Кадрове або тимчасове агентство:
  • у цих агентств є великий кадровий резерв, який може матиü більш загальний набір навичок. Рекрутер знає, хто є доступним для негайної роботи, щоб заповнити або тимчасові посади, або робочі місця, які можуть перейти на повний робочий день.
  • Рекрутер у разі непередбачених обставин:
  • Рекрутер у разі непередбачених обставин отримує оплату лише тоді, коли кандидат наймається компанією. Він детально дізнається про потреби та бажання клієнтів і налагоджує хороші відносини з менеджерами по найму. Кандидатам рекрутер може надати рекомендації з кар’єри та поради щодо резюме.
  • Найманий рекрутер з агентства:
  • таке агентство зазвичай спеціалізується на доборі талантів найвищого рівня для компаній, яким потрібне нове керівництво. Розміщення з більш спеціалізованого пулу кандидатів коштує компанії дорожче.
  • Внутрішній рекрутер:
  • У деяких компаніях наймають штатного внутрішнього рекрутера, який може використовувати існуючі мережі співробітників для пошуку талантів на відкриті вакансії. Він переглядає резюме та організує співбесіди, виступаючи як система підтримки до і після найму.

Компанії, з якими працюють рекрутери

Якщо ви станете ІТ-рекрутером, ви можете працювати з широким колом компаній, оскільки майже в кожній галузі, від ЗМІ до комерції, потрібні ІТ-співробітники. І ви, ймовірно, виконуватимете безліч різних типів ролей, включаючи як постійні посади, так і тимчасові посади, що базуються на проектах.

Вакансії, що пропонуються ІТ-рекрутерами

Рекрутери з інформаційних технологій працюють, щоб заповнити як внутрішні, і контрактні робочі місця. Вони можуть спеціалізуватися на одному типі посади чи типі кандидата, або можуть бути універсалами, які можуть робити все це. Більшість із них набули технічних знань і досвіду, щоб повністю зрозуміти характер роботи, на яку вони наймаються. Щоб правильно оцінити ІТ-кандидата, рекрутеру потрібні навички роботи з інформаційними технологіями.

Фахівці з підбору персоналу у сфері інформаційних технологій знаходять кваліфікованих кандидатів на різні посади. Деякі приклади включають розгортання технологій, управління ІТ-активами, хмарні обчислення, системи безпеки, проектування та інтеграцію мережі, обслуговування мережі, послуги для кінцевих користувачів, комунікаційні технології та програми для бізнес-аналізу, звітності та обробки даних.

Як стати IT-рекрутером без досвіду

Ви можете стати IT-рекрутером без досвіду, виконавши такі дії:

Використовуйте свої навики, що передаються

Прочитайте вимоги до роботи ІТ-рекрутера та перевірте свої навички та досвід, які їм відповідають. Наприклад, якщо ви працювали у сфері розробки програмного забезпечення, маркетингу або управління, ви можете добре розумітися на інформаційних технологіях, продажах та тайм-менеджменті, які можуть бути перенесені в область найму. Якщо ви брали участь у публічних виступах або зголосилися навчати дітей із малозабезпечених сімей, ваш досвід спілкування та роботи з людьми та побудови стосунків може допомогти вам як рекрутеру.

Створіть онлайн-присутність

Ви можете створювати облікові записи на платформах соціальних мереж, сайтах професійних мереж та сайтах з працевлаштування. Професійна присутність в Інтернеті може полегшити спілкування з відомими рекрутерами, стежити за їх контентом і дізнаватися про галузь. Ви можете знайти та подати заявку на доступні вакансії рекрутера. Крім того, ви можете підвищити свої шанси на працевлаштування, розмістивши інформацію про свої передані навички та досвід.

Продавайте себе

Ви можете використовувати свою присутність в Інтернеті для просування себе як майбутній рекрутер. Ви можете досліджувати та писати інформативні статті про найм на роботу, давати поради та підказки претендентам та ділитися контентом від досвідчених рекрутерів. Ви можете зв’язатися з кадровими агентствами та повідомити їх про свій інтерес до роботи як рекрутера. Впевненість у своїх здібностях та навичках може допомогти вам переконати людей найняти вас та почати свою кар’єру в цій галузі.

Мережа в галузі

Професійні мережі так само важливі у сфері найму, як і інших галузях. Ви можете розпочати з реєстрації на сайтах професійних мереж, пошуку перспективних та досвідчених рекрутерів та встановлення зв’язку з ними. Створюйте свої галузеві контакти, ділячись порадами та цінними знаннями про рекрутинговий бізнес. Ваші контакти можуть віддячити вам, надіславши вас до вакансій, які роботодавці не можуть рекламувати на дошках оголошень.

Приєднуйтесь до кадрової агенції

Ви можете отримати необхідний досвід роботи, отримавши посаду початкового рівня в агенції з працевлаштування. Залежно від агентства робота може бути оплачуваною чи комісійною. Потім ви можете піднятися до посади старшого рекрутера в цьому агентстві або знайти більш оплачувану роботу в іншому. Ви також можете подати заявку на роль корпоративного рекрутера та отримати роботу, яка пропонує як зарплату, так і комісіонні. Здобувши досвід роботи, навички підбору персоналу та галузеві контакти, ви можете подумати про створення власного кадрового агентства.

Кваліфікаційні вимоги для IT-рекрутерів

Щоб досягти успіху як IT-рекрутера, вам необхідно мати певні навички та кваліфікацію:

Освіта

Більшість людей, які займають цю посаду, мають вищу освіту. Те, де і за якою спеціальністю ви здобули диплом, не так важливо, хоча технічна спеціальність може дати вам перевагу в майбутньому. Втім, охоче беруть і психологів. Ви також можете вибрати сертифікацію рекрутера або інший професійний розвиток, щоб отримати більше досвіду.

Комунікативні навички та інші навички міжособистісного спілкування

У цій ролі вам потрібно буде як читати потенційних кандидатів на предмет їхньої культурної відповідності, так і залучати кандидатів до роботи в компанії, яку ви представляєте. Безумовно, наявність сильних комунікативних навичок є важливою, оскільки вам часто доводиться бути посередником між компаніями за наймом та кандидатами.

Технічні знання

Хоча вам не обов’язково вміти програмувати самостійно або мати глибоке розуміння ІТ-програмного та апаратного забезпечення, ви повинні розумітися на технічних питаннях. Ці базові знання допоможуть вам зрозуміти, які професійні навички важливі для компаній, які займаються наймом, і дозволять вам вести розмову з потенційними кандидатами на роботу, відповідати на їхні запитання та визначати, чи відповідає їхня конкретна кваліфікація тому, що шукає роботодавець.

От admin