Чому варто завітати для Львова: ТОП-4 цікавинки

Львів – перлина України. Тут розташовано безліч історичних пам’яток, цікавих своєю архітектурою будівель та пам’ятників. Крім того, в столиці Західної України розміщено чимало цікавих місць, про які знають небагато туристів.

Музей пивоваріння

Протягом усієї своєї історії Львів славився не лише неповторною архітектурою та чудовою кавою, а й пивом, яке своєю високою якістю та ексклюзивним смаком подобалося як городянам, так і гостям міста. Тому не дивно, що у 2005 році саме у Львові було відкрито музей пивоваріння – перший та єдиний в Україні.

Музей розташований у напівпідвальному приміщенні на території Львівської пивоварні, яка була збудована у 1715 році та вважається найстарішою в країні. Відомо, що у 14 столітті якийсь Ганко Клепер купив тут виробництво пива. Його ім’ям названо вулицю, на якій розташовані пивоварня та музей.

Воістину унікальна експозиція музею запрошує відвідувачів здійснити подорож у часі крізь сторіччя та знайомить їх з історією виробництва та споживання пива у Львові, з найдавніших часів та до наших днів. Понад 300 оригінальних експонатів, безпосередньо пов’язаних із процесом пивоваріння, займають шість залів загальною площею 600 квадратних метрів. Тут можна побачити обладнання та технології, які використовувалися під час виробництва пива кілька сотень років тому, дізнатися, як середньовічні пивовари просували свою продукцію, побачити бочки, в яких варився та транспортувався бурштиновий напій, а також апаратуру для його розливу.

У залах музею представлена невелика колекція етикеток для пляшок та бочок, а також захоплюючі колекції старовинних пивних пляшок та кухлів, виготовлених у різних країнах із різних матеріалів: скла, кераміки, металу. Крім того, тут є унікальні книги рецептів кінця 19 століття. 10-літрова склянка, що належала акціонеру Львівського пивоварного заводу, входить до найнезвичайніших експонатів, а кваліфікаційне посвідчення 1797 року, видане львів’янину і що засвідчує, що він пройшов навчання пивоварному мистецтву і має право займатися виробництвом цього напою, належить до найцінніших.

Оглянувши всі виставкові зали, відвідувачі зможуть подивитись десятихвилинний фільм про Львівську пивоварню та скуштувати найкращі сорти непастеризованого пива.

Скульптура пивному животу

У непримітному двору в центрі Львова захована своєрідна скульптурна брила золотистого кольору, вбудована в камінь. При розгляді стає зрозуміло, що це латунне зображення пивного живота огрядного чоловіка. Чий саме живіт послужив моделлю, наразі невідомо. Однак напис, що оточує опукле черевце, допомагає пояснити, хто його туди поклав і чому. Напис говорить: «Королівська пивоварня, пивний пуп України».

Музей «Таємна аптека»

Не можна змовчати про музей «Таємна аптека», який радо зустрічає гостей цікавими екскурсіями. Це стара аптека, вона все ще продає ліки, але тут ще й проводяться чудові екскурсії, під час яких відвідувачам пояснюють історію заснування закладу та фармакології в цілому та демонструють секретну кімнату, яку знайшли під аптекою. Це була секретна лабораторія, яка використовувалася для алхімії. Тепер це знову секретна лабораторія, де помічник фармацевта показує деякі експерименти, а сам фармацевт розповідає про історію лабораторії.

Художній музей «Сало»

Цей простір сучасного мистецтва з рестораном справді єдиний у своєму роді. Сало представлено тут у вигляді скульптурних творів мистецтва та креативної кухні.

Коли ви увійдете всередину, вас зустрінуть портрети на тему сала та скульптури з нього. Головним елементом декору інтер’єру є експозиція гігантського сального серця, а на столі під сходами лежить жирний інопланетянин. Коли ви сядете за стіл, офіціант запропонує вам жирне меню. Оберіть суші із салом та не забудьте спробувати сало у шоколаді.

Львів завжди був загадковим та трохи містичним містом, але вабив туристів із року в рік. Якщо стандартні екскурсії містом вам наскучили, неодмінно відвідайте ці незвичайні локації.

От admin